AR-GE çalışmalarında bulunan Halı ve Duvardan Duvara Halı üreten fabrikalar, Tesisleri içerisindeki bulundurmak zorunda oldukları labaratuvarlarında bilincinde olarak Ürettikleri ürünleri TSE’ye göre sınıflandırılarak aşağıdaki alanlarda asgari üretim ve performans kriterlerini yerine getirmesi gerekir:
Renk sağlamlığı: Asgari kriterlerin Standart renk sağlamlığı testinde yerine getirilmesi gerekir.
– Islanma durumunda sağlamlığı TSE 2001.4.8’e göre test edilir.
– Renk sağlamlığı: (şampuan solüsyonu) TSE 2001.4.8.
– Işığa maruz kalma durumunda sağlamlık: TSE 1006 BO2.
Çekilebilir Madde ( TSE 2001.3.4): Doğal yün yağlarının kalıntıları veya üretim sırasında iplik ve elyaflara uygulanan yağların işlenmesinden sonra artık yağlar bulunabilir. Çekilebilir madde testi hallının iplerindeki yağ oranının maksimum değerleri geçip geçmediğini kontrol eder. Kirlenmeyi en aza indirgemek için çekilebilir maddeyi minimum değerde tutmak çok önemlidir.
Halı Tüyü Tespiti ( TSE 2111.15): Newton cinsinden halının üzerindeki tüy öbeğini yerinden çıkarmak için gerekli güç miktarını ölçer. Test ayakkabı tokaları ve sandalye ayakları gibi nesneler tarafından halının tüyleri üstünde sürtünme ve çekilme etkilerini tekrar eder.
Bağ Şiddeti (arka dokular arasında) Newton cinsinden ( TSE 2111.16) tafting halılar için sağlam bir zemin oluşturan birincil ve ikincil destek dokularını ayırmak için gereken gücün miktarını ölçer.
İplik Bükülmesi: Kesiksiz ince telli naylon iplik için minimum iplik bükülme seviyelerinin yakalanması gerekir. Tüy öbeklerinin dik durmasını sağlamak için bükülme seviyeleri kesik tüylü halılarda önemlidir.
Böcek Mukavemeti: %100 yün veya içinde yün olan halılar halı güvesi ve halı böceğine karşı özel muameleden geçirilmelidir. Woolmark yapılması gereken özel işlemleri ve oranları belirler.
Aşağıdaki parametreler sınıflandırma sırasında bağımsız bir tekstil laboratuarı tarafından dışarıdan test edildi:
Yüzey Tüyü Kütlesi (TSE 2111.4) gram cinsinden m2’ye düşen kullanılabilir halı ipliğinin ağırlığını ölçer. Ölçülen Yüzey Tüyü Kütlesi yapım yoğunluğu faktörlerini belirleme hesaplamalarında kullanılır. Halının dokuması ne kadar “sıksa” halı o kadar iyi performans gösterecektir. Ancak, tüy ağırlığı sıklıkla karıştırılmamalıdır.
Öbek Sıklığı (TSE 2111.9) birim alan başına düşen halı ipliği öbeklerinin sayısını ölçer ve hesaplamalarında diğer bir sıklık ölçüsü olarak kullanılır.
Tüy Kalınlığı (TSE 2111.5) halının kullanılabilir tüy yüksekliğinin ölçümüdür. Elde edilen rakam ACCS sıklık hesaplamaları ve Dinamik ve Statik Yükleme hesaplamaları için de gereklidir.
Dinamik Yükleme ( TSE 2111.2) halının Dinamik Yükleme makinesi tarafından bin darbeye maruz kalmasını sağlar ve bu işlemin ardından eski halini almasına izin vermeden halının tüylü üst kısmı yeniden ölçülür TSE onaylı bir halının minimum performans seviyelerine ulaşması gerekir ve iyi performans gösteren halılar TSE tarafından tespit edilir.
Statik Yükleme ( TSE 2111.14) halı üzerinde 24 saat süreyle ağır bir yük bulunduktan sonra halıda meydana gelen kalınlık kaybını ölçer. Bu test ağır bir mobilyanın çarpma etkisini yaratmak için kullanılır. Minimum sonuçların alınması gerekir ve daha iyi performans gösteren halılar TSE tarafından belirlenir.
Yanıcılık ( TSE 2404/TSE 2111.18): TSE onaylı tüm halıların temel bir yanıcılık testinden geçmesi gerekiyor. Halı örneği üzerine methanamine tableti yerleştirilir ve bir süre sonra halının yanma davranışı ölçülür. Bu test halının ateş almasına neden olacak bir ateş kaynağının etkisini yaratmak için kullanılır ve test edilen halılar üzerinde 8 kez denenir.
Hızlandırılmış Aşınma Testi
(Hexapod Tumbler IWS247/251/284): Aşındırıcı ayak trafiğinin etkisini canlandırmak için örnek halı üzerinde çivili ağır bir kütle yuvarlanır. Test sırasında, içinde 6 çivili ağırlık bulunan çember örnek halının üzerinde gezdirilir. Çember ilk önce 1,500 ve sonra 8 bin kez çevrilir ve renk ile doku değişiklikleri testten geçirilmeyen halı örnekleriyle karşılaştırılarak tespit edilir.